Γράφει ο Μανόλης Καψής :
Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Φίλης έχει δίκιο: “Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι από αστυφύλακες”. Το ερώτημα είναι τι γίνεται όταν τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από αστυφύλακες. Αναλαμβάνουν οι καθηγητές;
Οι καθηγητές δεν φαίνεται να συμφωνούν, στα ρεπό τους, να αναλαμβάνουν και καθήκοντα αστυνόμευσης. Όπως αναφέρει και η Σύγκλητος του Παντείου, “η φύλαξη πρέπει να ανατεθεί αποκλειστικά σε προσωπικό που θα διαθέτει την απαραίτητη κατάρτιση, η οποία θα προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας”. Το πώς η απαραίτητη κατάρτιση των φυλάκων προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη.
Ενα δεύτερο ερώτημα είναι αν έχουν τα πανεπιστήμια ανάγκη από φύλακες. Υποθέτω σε αυτό δεν διαφωνεί κανείς, εκτός ίσως από τον Νίκο Φίλη και τη Μερόπη Τζούφη. Συνάδελφοι δημοσιογράφοι κατέγραψαν μόνο τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες τραμπούκικες επιθέσεις αναρχοαυτόνομων μπαχαλάκηδων σε βάρος καθηγητών, ενώ σε έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταγράφονται 350 επιθέσεις, μόνο για τα χρόνια 2011-2017. Ποιος έχει ξεχάσει άλλωστε την εικόνα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, με την ταμπέλα κρεμασμένη στον λαιμό του; Απέναντι σε έναν ακτιβισμό του κοινού ποινικού δικαίου, χρειάζεται προσωπικό με την απαραίτητη κατάρτιση, όπως λέει και η Σύγκλητος.
Ενδεχομένως όμως να αδικούμε και τον Νίκο Φίλη. Όπως σημείωσε σε μια (φυσικά) οργισμένη δήλωσή του, “η κυβέρνηση με βάση τη συκοφαντική επίθεση ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας και βίας, προχωρεί στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δηλαδή στην επανίδρυση του αλήστου μνήμης Σπουδαστικού της Ασφάλειας”. Για να προσθέσει μετά: “Τα πανεπιστήμια είναι φάροι δημοκρατικής διδασκαλίας και έρευνας. Διοικούνται με βάση την αρχή του αυτοδιοίκητου,. Η αναγκαία φύλαξή τους (sic) πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές αρχές”.
Τώρα, πώς γίνεται οι “φάροι δημοκρατικής διδασκαλίας” να φιλοξενούν όλους τους μπάχαλους της Αθήνας και να καταγράφονται καθημερινά επιθέσεις, παραμένει ερώτημα. Τι σχέση μπορεί να έχει η αστυνομία των πανεπιστημίων και η προστασία των ΑΕΙ από τους μπάχαλους-αντεξουσιαστές, με το Σπουδαστικό της Ασφάλειας -που φακέλωνε τα φρονήματα των φοιτητών- είναι ένα δεύτερο ερώτημα.
Άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ομοφωνία αν χρειαζόμαστε καν καθηγητές. Πόσο μάλλον αστυφύλακες. Όπως δήλωσε ο άλλος φάρος της δημοκρατικής διδασκαλίας, Πάνος Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, “κοιτάξτε το ζήτημα των εμβολίων κι αφήστε τις αντιδημοκρατικές σας επιλογές στα πανεπιστήμια”. Πιθανώς λοιπόν δεν χρειάζονται ούτε φύλακες, ούτε καθηγητές, αλλά εμβόλια. Αλλά το ότι χρειαζόμαστε εμβόλια είναι προφανές. Αυτό που δεν είναι προφανές είναι πώς τα εμβόλια θα μας προστατεύσουν από τους μπάχαλους.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, φαντασιώνεται μια Νέα Δημοκρατία αυταρχική, ακροδεξιά που θέλει να περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Κεραμέως και ο Χρυσοχοΐδης κάνουν για ακόμα μια φορά τον Όρμπαν να ζηλεύει και τον Ερντογάν να ζητάει copyright”, έγραφε στα σοβαρά χθες η “Αυγή”. Είμαστε μια ανάσα πριν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετήσει και το σύνθημα των αγανακτισμένων ότι “η Χούντα δεν τελείωσε το ’73”.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει για τη βία και την ανομία στα πανεπιστήμια ότι είναι πρόσχημα για τις αντιδημοκρατικές της μεθοδεύσεις, φαντασιώνεται ότι οι κάθε λογής αναρχικοί και μπάχαλοι είναι στοιχεία του ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος, που απλώς υπερβάλλουν ενίοτε στις αντιδράσεις τους.
Οι φαντασιώσεις μπορεί να δημιουργούν ταυτότητες, σπανίως όμως επιτρέπουν τη διαμόρφωση στρατηγικής για την κατάκτηση της εξουσίας. Επιστρατεύοντας όλο το παλιοκαιρισμένο συνθηματολογικό μενού της μεταπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει με φόρα στο καταγωγικό του 3% και αποξενώνει αυτούς ακριβώς που υποτίθεται ότι επιδιώκει να προσελκύσει. Μια κοινωνία δηλαδή που αποστρέφεται τη βία, έχει κουραστεί από την ανοχή της αριστεράς σε κάθε είδους βίαιο ακτιβισμό και επιθυμεί μια ευρωπαϊκή κανονικότητα με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί και σε κινητοποιήσεις για να ακυρωθεί στην πράξη το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο. Δίνει έτσι άλλοθι και ταυτίζεται με όλους εκείνους που θα κάνουν τους επόμενους μήνες τα πανεπιστήμια πεδία μάχης.
Πηγή : capital.gr/Μανόλης Καψής